Cutie de viteze cu 5 trepte vs. 6 trepte
Pe langa diferenta de trepte evidenta dintre cele doua tipuri de cutii de viteza, ar fi costul de productie. In general, cutiile cu 6 trepte se gasesc pe masinile cu un pret mai ridicat deoarece costul de productie fiind mai mare, automat creste si pretul autovehiculului. Alte diferente notabile ar fi, in special, prima si ultima treapta de viteza, pentru ca fac masina sa se comporte diferit.
Prima treapta
Cutiile de viteze in 6 trepte se monteaza, in general, pe masini cu o putere de peste 100 de cp si care sunt oarecum mai performante. Acestea au prima treapta de viteza mai scurta, adica se poate demara cu un cuplu mai mare dar esti nevoit sa schimbi in a 2-a treapta mai repede. In general, masinile cu transmisii in 5 viteze au prima viteza mai lunga. De exemplu, daca la o cutie manuala in 6 viteze ai la 3000 rpm in prima treapta numai 20 km/h, la aceeasi turatie o sa ai cam 40 km/h cu o cutie in 5 viteze.
Ultima treapta
Cam acelasi lucru se intampla si la ultima treapta a cutiei, dar cu diferente mai mici. La o cutie M6, ultima viteza se comporta exact ca la cutia M5, adica o sa ai aceeasi viteza la aceeasi turatie in ambele cazuri. La masinile mai mari, apar cazuri in care treapta a 6-a e mult mai lunga ca treapta 5 la cutiile cu 5 viteze. De exemplu, la Dacia Duster cu motorul 1.5 dCi si cutie manuala in 6 trepte ultima treapta iti va da avantajul consumului mic la viteze mari, deoarece motorul o cere abia cand viteza trece de 70 km/h, turatia fiind extrem de joasa. Adica atunci cand bagi a 6-a, turatia o sa scada enorm, semn ca este o treapta special gandita pentru viteze mari.
Care este mai buna?
Mai multe viteze inseamna mai multe moduri de a conduce. Avand prima treapta scurta, autovehiculele cu 6 trepte se pot folosi de un cuplu mai mare la nevoie, respectiv atunci cand raman impotmolite in zapada, noroi sau in cazul autovehiculelor off-road, cand trebuie sa urce o rampa foarte abrupta. De asemenea in ultima treapta se pot atinge viteze mari la o turatie mult mai mica, care inseamna un consum mai mic si o uzura mai redusa.
Vezi si: Tipuri De Cutii Automate Si Diferentele Dintre Acestea | AndreiDima.ro