Cum functioneaza franele pe tamburi?

Tamburii auto reprezintă o componentă esențială a sistemului de frânare al unui vehicul. Aceștia reprezintă un element rotativ, de formă circulară, care încetinește roțile atunci când sistemul de frânare este activat.

frana pe tamburi
Frana pe tamburi

Frânele pe tamburi reprezintă un sistem de frânare care utilizează tamburii pentru a încetini și opri vehiculul. Acest tip de sistem de frânare este utilizat încă în multe vehicule, în special în modelele mai vechi. Funcționarea frânelor pe tamburi implică apăsarea pedalei de frână, care trage cablurile sau folosește lichidul de frână pentru a comprima un set de saboți împotriva suprafeței interioare a tamburului.

Materialele folosite pentru fabricarea tamburilor auto includ fonta și oțelul. Tamburii auto din fontă sunt cei mai comuni, deoarece aceștia oferă o bună rezistență la uzură și o durată lungă de viață. Tamburii din oțel, pe de altă parte, sunt mai ușori și oferă o conductivitate termică mai bună decât cei din fontă. Cu toate acestea, aceștia sunt mai puțin rezistenți la uzură și trebuie înlocuiți mai des decât cei din fontă.

Sistemul de frânare pe tamburi este compus din mai multe componente importante. Iată care sunt acestea:

  1. Tamburul – este componenta centrală a sistemului de frânare pe tamburi, care se rotește împreună cu roata vehiculului. Acesta este fabricat din fontă sau oțel și are o suprafață interioară netedă.
  2. Saboții – sunt componente de uzură care se așează în interiorul tamburului și se deplasează împreună cu acesta. Saboții sunt împinși spre tambur de un set de arcuri, un sistem hidraulic sau un sistem mecanic, de obicei prin intermediul unei pedale de frână.
  3. Arcurile – sunt elemente de fixare a saboților care îi mențin în poziție în interiorul tamburului. Acestea sunt de obicei fabricate din oțel și sunt acționate de mecanisme de reglare pentru a menține o joc adecvat între tambur și plăcuțele de frână.
  4. Cilindrul de frână – este componenta care transformă forța mecanică aplicată la pedala de frână în presiune hidraulică. Acesta este compus din două camere și un piston, care se deplasează înainte și înapoi pentru a pompa lichidul de frână către frâne.
  5. Lichidul de frână – este un fluid hidraulic special conceput pentru a transfera presiunea de frânare din cilindrul de frână către plăcuțele de frână.
  6. Tuburile/conducte și racorduri flexibile – transportă lichidul de frână

Toate aceste componente lucrează împreună pentru a încetini vehiculul atunci când pedala de frână este apăsată. În general, sistemul de frânare pe tamburi este mai simplu și mai ieftin decât sistemul de frânare cu discuri, dar poate fi mai puțin eficient și mai sensibil la uzură.

Tambur Opel Astra G – Sursa

Diferențele dintre frânele pe tamburi și cele cu discuri

O diferență majoră între frânele pe tamburi și cele cu discuri este modul în care acestea încetinesc și opresc vehiculul. În timp ce frânele pe tamburi utilizează saboți pentru a încetini vehiculul împingându-i către suprafața interioară a tamburului, frânele cu discuri utilizează o pereche de placuțe de frână pentru a încetini și opri vehiculul prin împingerea acestora împotriva unei discuri de frână montate pe roată.

O altă diferență importantă este eficiența sistemelor de frânare. În general, frânele cu discuri sunt considerate a fi mai eficiente decât cele pe tamburi, deoarece au o suprafață mai mare de contact între plăcuțele de frână și discuri, ceea ce le permite să încetinească și să oprească vehiculul mai rapid. De asemenea, frânele cu discuri se încălzesc mai puțin decât cele pe tamburi, ceea ce reduce riscul de supraîncălzire și îmbunătățește performanța frânării în condiții de conducere agresivă.

O altă diferență importantă este costul. În general, frânele pe tamburi sunt mai ieftine decât cele cu discuri, deoarece sunt mai ușor de fabricat și nu necesită atât de multe componente. Cu toate acestea, costurile de întreținere și reparare a frânelor pe tamburi pot fi mai mari decât cele cu discuri, deoarece acestea sunt mai sensibile la uzură și necesita înlocuirea saboților mai des.

Concluzie

În concluzie, sistemul de frânare pe tambur și cel cu disc au avantaje și dezavantaje specifice și pot fi potrivite pentru diferite tipuri de vehicule și condiții de utilizare. În general, sistemul de frânare pe tambur este mai potrivit pentru vehicule mai mici, mai puțin solicitante, care nu necesită performanțe de frânare superioare și sunt mai economice. În schimb, sistemul de frânare cu disc este preferabil pentru vehicule mai mari și mai rapide, care necesită performanțe de frânare superioare și o durată de viață mai lungă.

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *