Suspensia cu arcuri lamelare (foi de arc)

Suspensia cu arcuri lamelare, cunoscută și sub denumirea de suspensie cu foi de arc, este un tip de sistem de suspensie utilizat la autovehicule, în special la camioane dar și la autovehicule comerciale. Această tehnologie a fost inventată în secolul al XIX-lea și este încă folosită în prezent datorită durabilității și fiabilității sale.

Suspensia cu arcuri lamelare este compusă dintr-o serie de foi de oțel care sunt fixate între ele și între șasiul vehiculului și axele acestuia. Fiecare foaie de arc este mai scurtă decât cea anterioară și este mai rigidă, astfel încât când forțele de încărcare sunt aplicate, arcurile se comprimă și se extind pentru a absorbi șocurile și vibrațiile.

Suspensie cu arcuri lamelare (foi de arc) – Sursa Wikipedia

Tipuri de suspensie cu arcuri lamelare (foi de arc)

Există două tipuri de suspensii cu arcuri lamelare: suspensia cu un singur arc și suspensia cu mai multe arcuri. În cazul suspensiei cu un singur arc, o singură foaie de arc este folosită pentru a conecta axa la șasiu. În cazul suspensiei cu mai multe arcuri, arcuri multiple sunt utilizate pentru a conecta axa la șasiu. Această abordare oferă o mai mare flexibilitate și capacitate de încărcare, deoarece fiecare arc se poate comprima și extinde individual.

Suspensiile cu arcuri lamelare sunt mai rigide decât alte tipuri de suspensii, ceea ce le face ideale pentru vehiculele care trebuie să transporte sarcini grele. Acestea oferă o mai bună stabilitate în timpul mersului și reduc mișcările laterale ale încărcăturii. De asemenea, arcurile lamelare sunt mai ușor de întreținut și de înlocuit decât alte tipuri de suspensii, ceea ce le face o alegere populară în industria de transport.

Pe de altă parte, suspensiile cu arcuri lamelare au unele dezavantaje. Acestea oferă o mai mică amortizare a șocurilor decât alte tipuri de suspensii, cum ar fi suspensia cu amortizoare hidraulice. De asemenea, arcurile pot produce zgomote și vibrații mai mari decât alte tipuri de suspensii.

În concluzie, suspensia cu arcuri lamelare este o tehnologie de suspensie durabilă și fiabilă, utilizată în vehiculele care transportă sarcini grele. Aceasta oferă o mai mare stabilitate și capacitate de încărcare decât alte tipuri de suspensii, dar poate fi mai rigidă și poate produce mai multe zgomote și vibrații.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *