Sfaturi pentru a reduce consumul de carburant

Pentru a putea economisi combustibil, conducerea eficientă trebuie să devină o preocupare permanentă indiferent dacă este vorba despre o mașină cu motor pe benzină, dieselsau chiar electrică. Ca să reușești acest lucru trebuie să ții cont de câteva lucruri atunci când esti la volan.

1. Verificarea presiunii din anvelope poate reduce consumul de carburant

Verifică presiunea anvelopelor cel puțin o dată pe lună deoarece acestea pierd aer în timp. Un pneu cu o presiune mai mică decât cea indicată de producător atrage după sine un consum mai mare de combustibil din cauza faptului că opune o rezistență mai mare la rulare. Iarna se verifică mai frecvent presiunea în pneuri, lunar sau chiar săptămânal, întrucât atunci când anvelopele sunt reci, contracția termică scade și presiunea.

2. Verifică filtrele de aer

Un filtru murdar va crește consumul de carburant, de aceea este bine să eviți zonele cu foarte mult praf. Înlocuiește filtrul conform recomandărilor producătorului.

3. Evită stilul de condus agresiv

Pentru a păstra consumul de carburant în limite decente și pentru a evita uzura mașinii, nu accelera și nici nu frâna brusc. Un motor va consuma mult mai puțin dacă vei păstra o viteză constantă.

4. Folosește frânarea de motor

Trebuie să știi că frâna de motor trebuie folosită nu doar când te deplasezi în afara orașului sau atunci când pe suprafața de rulare este zăpadă sau polei, ci și în oraș atunci când te apropii de semafor. Utilizarea frânei de motor are efecte benefice aasupra consumului de carburant, dar și asupra eficienţei frânării şi a nivelului de uzură a plăcuţelor de frânare. Atunci cand folosesti frâna de motor, cunsumul de carburant se apropie de 0%.

5. Nu supraturați motorul

Chiar dacă nu circulați cu viteză, asta nu înseamnă că turația motorului nu poate fi peste limita optimă. Dacă încercați să reduceți consumul, condusul sportiv nu este recomandat. Fiți atenți la motoarele diesel, deoarece condusul la turații prea mici poate duce la alte defecțiuni, cum ar fi înfundarea EGR-ului sau a filtrului de particule.

6. Reducerea la minim a încărcăturii

Exceptând cazul în care plecați în concedii sau aveți de transportat diferite chestii, evitați să țineți mașina încarcată cu bagaje inutile. Fiecare 45 de kilograme în plus măresc consumul de combustibil cu 1-2%, așadar te poți debarasa de lucruri pe care nu le folosești frecvent.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *