Ce semnifica indicele de viteza al anvelopelor?

Indicii de viteza sunt niste indicatori care fac un rezumat al anvelopei si cum se va comporta ea in anumite conditii. Fiecare indice este atent stabilit in urma unor teste obiective facute de catre producatorul acelei anvelope. De mentionat faptul ca aceste teste sunt puse in practica de catre producatorul anvelopelor si acesta este singurul care stabileste gradul indicilor de performanta, nefiind o agentie independenta care reglementeaza aceste teste sau veridicitatea testelor de performanta anvelope.

Indice de viteza – Exemplu de notatie

Indicele de viteza reprezinta, asa cum numele indica, viteza maxima cu care acel profil de anvelopa poata rula in siguranta, din punct de vedere al fabricantului. Daca de exemplu indicele de viteza al anvelopei corespunde la 180 km/h si circulati pe autostrada cu viteza de 210 km/h, exista riscul ca respectiva anvelopa sa cedeze tehnic datorita vitezei mai mari decat cea pentru care a fost conceputa de producator. Astfel, anvelopa poate sa explodeze, datorita vitezei prea mari cu care ruleaza sau pot aparea galme datorita producerii unor rupturi pe flanc, ceea ce va duce in cele din urma la o explozie sau anvelopa se uzeaza mult mai repede decat in cazul utilizarii in parametri normali. 

Pe langa aceste riscuri de securitate pe timpul folosirii, va supuneti si la riscuri contraventionale. Daca un agent de circulatie constata ca rulati cu anvelope cu indice de viteza mai redus decat cel omologat pentru autoturismul in cauza, sunteti pasibil de suspendarea talonului si o amenda de circulatie. Daca nu sunteti sigur de indicele de viteza recomandat pentru masina dvs, este recomandat fie sa apelati la un dealer autorizat al marcii de masina pe care o conduceti. In anumite cazuri, exista un autocolant in interiorul torpedoului masinii sau pe stalpul de la portiera, unde sunt mentionate dimensiunile anvelopelor recomandate si indicele de viteza si de greutate recomandati pentru acel autoturism. Nu exista nicio problema daca aveti montate cauciucuri cu un indice de viteza mai ridicat decat cel omologat, doar daca este mai mic decat cel recomandat de fabricantul masinii.

Indicele de viteza este marcat pe flancul anvelopei, imediat dupa dimensiunile acesteia, asociat cu indicele de greutate. In exemplu/imagine de mai sus, dupa dimensiunea anvelopei de 195/65R15, marcajul 91H corespunde la un indice de viteza H.

Tabel indice de viteza

IndiceViteza MaximaVehicule comune
J100 km/hVehicule de dimensiuni mari.
K110 km/hVehicule de dimensiuni mari.
L120 km/hVehicule de dimensiuni mari.
M130 km/hVehicule de dimensiuni mari.
N140 km/hAutoutilitare.
P150 km/hAutoutilitare.
Q160 km/hSUV-uri, Crossovere, Anvelope de iarna, Autoutilitare.
R170 km/hAutoutilitare, Anvelope de iarna.
S180 km/hSUV-uri, Crossovere, Autoutilitare.
T190 km/hAnvelope de vara, iarna, all season pentru autoturisme, autoutilitare, SUV-uri.
H210 km/hAutoturisme mici si medii, SUV-uri on-road, autoutilitare.
V240 km/hAnvelope de vara, iarna si all season pentru autoturisme si SUV-uri puternice.
W270 km/hAnvelope de vara pentru autoturisme sport.
Y300 km/hAnvelope de vara pentru autoturisme sport.
ZR240+ km/hAnvelope de vara pentru autoturisme extrem de puternice. Cel mai inalt indice de viteza.

Exista si anvelope care sunt marcate atat cu ZR, sub forma 225 45 ZR 18 si indice de viteza Y. In acel caz, anvelopa poate, in anumite conditii optime (presiune corecta, drum asfaltat corespunzator, temperatura medie), sa depaseasca viteza de 300 km/h.

Click aici pentru a vedea mai multe informatii despre indicii prezenti pe anvelope

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *