Cat costa atestatul pentru taxi si de ce ai nevoie?

Persoanele care doresc sa practice transportul in regim de taxi sau de inchiriere trebuie sa detina un certificat de atestare profesionala, eliberat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR).

taxi

Care sunt conditiile pentru a putea lucra pe taxi?

– permis de conducere categoria B valabil, cu o vechime de cel putin 2 ani;
– certificat de atestare profesionala valabil;
– apt din punct de vedere medical si psihologic;
– varsta minima de 21 de ani.

Certificatul de atestare profesionala poate fi obtinut in urma unui examen care consta intr-un test grila si care este organizat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), prin agentiile sale teritoriale.

Pentru a sustine testul grila conducatorul auto trebuie sa prezinte la agentia ARR, urmatoarele documente:

a) dovada absolvirii unui curs de pregatire profesionala pentru practicarea transportului de persoane in regim de taxi sau a transportului in regim de inchiriere, cu o durata maxima de pana la 3 luni;
b) dovada platii in contul agentiei Autoritatii Rutiere Romane – ARR a taxei privind testarea.

Cursurile de pregatire profesionala

Absovirea cursurilor de pregatire profesionala este una dintre conditiile pentru inscrierea la examenul de obtinere a certificatului de atestare profesionala.

Pentru a putea urma cursurile de pregatire profesionala, solicitantii trebuie sa prezinte urmatoarele documente:

a) cerere-tip;
b) copie de pe permisul de conducere valabil;
c) cazierul judiciar;
d) copie de pe carnetul de munca, daca exista;
e) copie de pe actul de identitate;
f) dovada ca sunt apti medical si psihologic pentru transportul de persoane;
g) adeverinta eliberata de serviciul politiei rutiere, din care sa rezulte ca in ultimul an nu au avut suspendat dreptul de a conduce un autovehicul pentru conducerea autovehiculului sub influenta alcoolului sau a substantelor stupefiante ori nu au fost implicati in accidente rutiere soldate cu victime, din culpa lor.

Testul-grila pentru obtinerea certificatului de atestare profesionala

Testul grila in vederea obtinerii atestatului profesional consta in 20 de intrebari si se considera promovat in cazul in care ati raspuns corect la cel putin 14 intrebari.

In caz de nepromovare a testului-grila, conducatorul auto are dreptul la o noua testare dupa maximum 15 zile, dupa ce dovedeste ca a platit o noua taxa de sustinere a examenului. Daca un candidat nu promoveaza testul pentru a doua oara, acesta trebuia se inscrie din nou la un curs de pregatire profesionala, pentru a putea sustine examenul pentru obtinerea certificatului de ataestare profesionala atestare.

Testarea se face o data la 5 ani

In urma promovarii testului grila, candidatii vor intra in posesia unui Certificat de atastare a pregatirii profesionala, eliberat de ARR pentru o perioada nederminata.

Certificatul de atestare profesionala va fi vizat  la 5 ani. Vizarea certificatului se va efectua doar in urma promovarii testului-grila, organizat de ARR. Totodata, conducatorul auto trebuie sa dovedeasca faptul ca este apt din punct de vedere medical si psihologic pentru transportul public de persoane si ca detine permis de conducere corespunzator.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *